Ιδρυτικά Μέλη
Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, Λευκάδα
Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, Λευκάδα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ /ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΕΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εξής μουσειακών χώρων:
Ιστορικό Κέντρο Λευκαδίου Χερν
Δημοτική Λευκαδιακή Πινακοθήκη
Συλλογή μικροχαρακτικών Ex Libris
Μουσείο Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ“Δώρα πολιτισμών”
Αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”
Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη
Βιβλιοθήκη Νίκου Σβορώνου

Το Ιστορικό Κέντρο Λευκαδίου Χερν
Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν- μοναδικό στην Ευρώπη- εγκαινιάστηκε στις  4 Ιουλίου 2014 και βρίσκεται εντός του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χέρν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν. Τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές των κ. Τάκη Ευσταθίου και Σταύρου Δήμα. Για τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου το Πνευματικό Κέντρο συνεργάστηκε με τους δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku και Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Σταύρο Δήμα, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda. Την είσοδο του Ιστορικού Κέντρου κοσμεί το γλυπτό με τον τίτλο “Lafcadio Hearn—Odyssey of an Open Mind” του διάσημου Γιαπωνέζου γλύπτη Masaaki Noda.

Η Λευκαδιακή Πινακοθήκη
Λειτουργεί από το 2010 και αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Φιλοξενεί έργατέχνης που αποκτήθηκαν από δωρεές καλλιτεχνών και συλλεκτών. Η συλλογή της ξεπερνά τα 200 έργα.

Η συλλογή μικροχαρακτικών Ex libris
Πρόκειται για τις συμμετοχές των καλλιτεχνών στις δυο διεθνείς τριενάλε που διοργανώθηκαν από το Πνευματικό Κέντρο με την αρωγή του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Γουρζή και του συλλέκτη Βασίλη Ζευγώλη.Έχουν συμμετάσχει 300 χαράκτες και η συλλογή αριθμεί πάνω από 1.000 έργα, με θέματα το βιβλίο και την μουσική.

Μουσείο Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ “Δώρα πολιτισμών”
Αναπτύσσεται σε αίθουσες του πρώτου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου και περιλαμβάνει τα δώρα που έφερναν τα προσκεκλημένα συγκροτήματα φολκλόρ από την χώρα τους. Συνδέεται φυσικά με τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ που ιστορεί 60 χρόνια και γίνεται κάθε Αύγουστο στη Λευκάδα.

Αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”
Πρόκειται για μια αίθουσα στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιούνται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις.

Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη
Η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες βιβλία και έντυπα, καθώς και άρθρα εφημερίδων, περιοδικών, ακόμα και κάρτες με θέμα τη Λευκάδα. Ο ιδρυτής της βιβλιοθήκης Αριστοτέλης Χαραμόγλης, ξεκίνησε την προσπάθειά του το 1974 και κατόρθωσε να συγκεντρώσει, από την Ελλάδα κι απ’ όλο τον κόσμο, ό,τι έχει δημοσιευτεί για τη Λευκάδα από ντόπιους ή ξένους και ό,τι έχει γραφεί από Λευκαδίτες για διάφορα θέματα. Σήμερα διαθέτει σπανιότατες εκδόσεις που ξεκινούν από το 1420. Η συλλογή αναφέρεται στο βιβλίο Γκίνες.

Βιβλιοθήκη Σβορώνου
Η Βιβλιοθήκη Νίκου Σβορώνου είναι δωρεά του μεγάλου ιστορικού, καθηγητή στη Σορβόνη Νίκου Σβορώνου στη γενέτειρά του, περιλαμβάνει βιβλία, χειρόγραφα και προσωπικά ενθύμια του διεθνούς κύρους Λευκαδίτη.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ώρες και Ημέρες λειτουργίας :
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00
Το Ιστορικό Κέντρο παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.
 
Ομαδικές επισκέψεις : το Ιστορικό Κέντρο προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής ομαδικών επισκέψεων/ξεναγήσεων, θεματικών διαλέξεων και οπτικοακουστικών παρουσιάσεων κατόπιν συνεννόησης.

Διεύθυνση: Α. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου 1, Λευκάδα, 31 100
Ηλ. Διεύθυνση: lefkasf@otenet.gr
Τηλέφωνο: 2645026635
Επίσημη Ιστοσελίδα: lefkasculturalcenter.gr
Facebook: https://www.facebook.com/lefkasculturalcenter

Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας