Ιδρυτικά Μέλη
Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, Ζάκυνθος
Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, Ζάκυνθος

Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας (Μ.Χ.Φ.Ι.) εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου 2000 από τον Παναγιώτη Χέλμη και στεγάζεται στην Αγία Μαρίνα της Ζακύνθου. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ενότητες χλωρίδας και πανίδας της Ζακυνθινής φύσης. Η λειτουργία του Μουσείου έχει ως στόχο να προβάλει την ζακυνθινή φύση στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Με τα εκθέματά του, αλλά οπωσδήποτε και με την ειδική αίθουσα περιβαλλοντικής αγωγής, το Μουσείο αποτελεί μια τράπεζα πληροφοριών, ένα ισχυρό εργαλείο μάθησης για το ειδικό και ευρύ κοινό, που ενδιαφέρεται για την γεωλογία, την πανίδα και χλωρίδα και άλλες περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες των νησιών του Ιονίου Πελάγους. Επιπλέον, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε ζητήματα προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε θέματα αειφόρου/βιώσιμης ανάπτυξης. Το Μ.Χ.Φ.Ι. ενημερώνει και συζητάει με το κοινό θέματα που σχετίζονται με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με την προσδοκία ότι αυτή η παρέμβαση συμβάλλει στην αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς του ατόμου απέναντι σε αυτό.

Πιο αναλυτικά οι στόχοι του μουσείου συνοψίζονται στα κάτωθι:

  • Ανάπτυξης ειδικών μορφών ήπιου τουρισμού, π.χ. οικοτουρισμός, αγροτοτουρισμός, επιστημονικός/φυσιοδιφικός τουρισμός, γαστριμαργικός τουρισμός.
    Οι μορφές αυτές τουρισμού είναι ιδιαίτερα θετικές για τη Ζάκυνθο αφού αναπτύσσονται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα μέσα, όπως π.χ. να αποτελεί το Μ.Χ.Φ.Ι. την αφετηρία οδοιπορικών/θεματικών μονοπατιών, να διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις, να διαθέτει στο πωλητήριο και το αναψυκτήριο τα κατάλληλα προϊόντα, να συνεργάζεται με παρεμφερείς φορείς.
  • Ώθηση ανάπτυξης, με υγιή τρόπο, των ορεινών και των λιγότερο γνωστών χωριών και περιοχών της Ζακύνθου.
    Οι επισκέπτες (ειδικό κοινόόπως επιστήμονες, φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών κ.ά.) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από τις θεματικές διαδρομές που προτείνει το Μουσείο, ωθούνται στο να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα ορεινά χωριά και τις αξιόλογες περιοχές του νησιού.
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς του νησιού που έχουν παρόμοιουςσκοπούς και στόχους, όπως π.χ. ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, οργανώσεις προστασίας περιβάλλοντος και διάσωσης πολιτιστικής κληρονομιάς, Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  • Προβολή τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και των αντίστοιχων προϊόντων τους.
  • Ενεργοποίηση των απλών κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής, σε θέματα διαχείρισης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

 

Το Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό όλο το έτος .

Ώρες λειτουργίας:

09:00 π.μ.  έως  17:00 μ.μ.  (από 1η Μαΐου  έως 31η Οκτωβρίου)

Κατόπιν ραντεβού  (από 1η Νοεμβρίου έως  31η Μαρτίου)

Προσβασιμότητα: Προσβάσιμοι σε Α.με.Α χώροι μέσω ειδικής ράμπας και με  ασανσέρ για όλα τα επίπεδα. Το Μουσείο διαθέτει τουαλέτα για Α.με.Α. Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ομάδας κοινού.

Τηλέφωνο: 26950-65040, 6974892996, 26950-62282.

Φαξ: 26950-65039

Επίσημος Ιστότοπος: https://museumhelmis.gr/

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info@museumhelmis.gr

 

Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας