Το Μουσείο Σολωμού ιδρύθηκε από την Εταιρία Κερκυραϊκών Σπουδών (Ε.Κ.Σ.) από την οποία και διαχειρίζεται. Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο υπήρξε κατοικία του Διονύσιου Σολωμού στην οποία και διέμεινε για τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του.
Το κτίριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς του 1941 και το έργο της αναστήλωσης του ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ε.Κ.Σ. το 1961, η οποία και ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια ανοίγοντας τον δρόμο για την οργάνωση του μουσείου. Μετά από την συντήρηση και επανέκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2008 δίνοντας στο μουσείο την σημερινή του μορφή, οι συλλογές του αποτελούνται μεταξύ άλλων από φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφες μελέτες του έργου του Σολωμού, χαρακτικά, πορτρέτα καθώς και μία προτομή του ποιητή, το οικογενειακό οικόσημο, ένα γύψινο πρόπλασμα αγάλματος του ποιητή που βρίσκεται στο Μεσολόγγι και το αυθεντικό γραφείο του. Στο κτίριο στεγάζονται επίσης τα γραφεία της Ε.Κ.Σ. ενώ διατηρείται και αίθουσα εκδηλώσεων. Τέλος, διαθέτει μία πλούσια βιβλιοθήκη που αφορά το σολωμικό έργο, καθώς γίνεται συνεχής προσπάθεια για την συγκέντρωση όλων των δημοσιευμάτων που σχετίζονται με τον Διονύσιο Σολωμό.
Πέραν της διάσωσης και διάδοσης του έργου του Σολωμού, η Ε.Κ.Σ. δραστηριοποιήται και στον τομέα των εκδόσεων καθώς καθιέρωσε τη σειρά «Δημοσιεύματα της Ε.Κ.Σ.» όπου έχει εκδώσει σειρά Επιστημονικών μονογραφιών πάνω σε θέματα της Επτανησιακής Ιστορίας και του Επτανησιακού Πνεύματος. Το έτος 2003 κυκλοφόρησε η Επιστημονική Επετηρίδα Κερκυραϊκά Χρονικά την οποίαν είχε ιδρύσει το 1951 ο Κώστας Δαφνής. Από το 1976 ξεκίνησε υπό τη γενική εποπτεία του Κώστα Δαφνή η έκδοση του Αρχείου Ιωάννη Καποδίστρια.
Στις δραστηριότητες της Εταιρείας συναριθμούνται πλήθος πνευματικών εκδηλώσεων υπό μορφήν διαλέξεων-μαθημάτων. Στο ενεργητικό της εξ άλλου εγγράφεται η διοργάνωση του Δ’ και Ι’ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου το 1978 και το 2014 αντίστοιχα, η διοργάνωση της Α’ Επτανησιακής Εβδομάδας το 1970, η διοργάνωση Συνεδρίου για τον Κων/νο Θεοτόκη το 1953, η πρωτοβουλία φιλοτέχνησης της προτομής του Κων/νου Θεοτόκη και του Διονυσίου Σολωμού, η τοποθέτηση αναμνηστικών πλακών σε ιστορικά κτίρια της Κέρκυρας (κυρίως σε σπίτια συγγραφέων), η διενέργεια διαγωνισμών μεταξύ μαθητών σχολείων επί θεμάτων της τοπικής ιστορίας κ.α.
Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση
Θεοδώρου Μακρή 2 και Κώστα Δαφνή, (πρώην πάροδος Αρσενίου, Μουράγια), 49100
Κέρκυρα
Ωράριο λειτουργίας για το κοινό
Δευτέρα - Παρασκευή 9:30-14:00
Επικοινωνία
Τηλ. 2661030674
Email: info@eksmouseiosolomou.gr
Email: mouseiosolomou@gmail.com
Επίσημες Ιστοσελίδες: https://eksmouseiosolomou.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/solomosmuseum