Ιδρυτικά Μέλη
Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Κέρκυρας, Κέρκυρα
Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Κέρκυρας, Κέρκυρα

Η μόνιμη έκθεση στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα έχει στόχο να ξεδιπλώσει την ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας.

Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης επιλέχθηκαν εκατόν ογδόντα σημαντικά έργα μέσα από τα οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής με τρόπο εύληπτο και περιεκτικό, να ανακαλύψει τις συγγένειες, τους συσχετισμούς και τις ρήξεις ανάμεσα στις διάφορες ιστορικές περιόδους.

Ρεύματα που επηρέασαν τη δημιουργία των Ελλήνων καλλιτεχνών ήταν: ο ακαδημαϊσμός της Σχολής του Μονάχου, η ρομαντική τοπιογραφία, η ηθογραφία, ο οριενταλισμός, ο ιμπρεσιονισμός και τα γαλλικά μεταϊμπρεσιονιστικά ρεύματα (Φωβισμός και Ναμπί), ο μοντερνισμός, η άμορφη τέχνη και η αφαίρεση, η ποπ άρτ. Τέλος, οι πειραματισμοί των καλλιτεχνών της δεκαετίας του ’70 πάνω στη μορφή του έργου τέχνης οδήγησαν στην έξοδο του έργου τέχνης προς τον χώρο, γεγονός που έδωσε στο έργο τέχνης νέες λειτουργίες με πολλαπλές σημασίες.

Η έκθεση έχει στόχο να χρησιμεύσει κυρίως ως παιδαγωγικό όργανο για τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο. Μια μόνιμη συλλογή δίνει την ευκαιρία και το χρόνο στους δασκάλους, στους καθηγητές και τους μουσειοπαιδαγωγούς να προετοιμάσουν πολλαπλές επισκέψεις και να μελετήσουν κάθε φορά διαφορετικές περιόδους, τεχνοτροπίες και καλλιτέχνες.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με στόχο την επαφή των παιδιών με τα θέματα, τα υλικά, τους καλλιτέχνες της έκθεσης, την εξοικείωσή τους με τις τάσεις της νεοελληνικής τέχνης, την ενεργό συμμετοχή, την παρατήρηση και τη συζήτηση γύρω από τα έργα. Μέσα από την περιήγηση και τις δημιουργικές δραστηριότητες που ακολουθούν, στόχος είναι η επίσκεψη στο μουσείο να γίνει μία εποικοδομητική εμπειρία.

Επίσης στο Παράρτημα πραγματοποιούνται, έπειτα από συνεννόηση, ξεναγήσεις για μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και για οργανωμένες ομάδες ενηλίκων, όπως πολιτιστικοί σύλλογοι, όμιλοι, ομάδες εργαζομένων.

Το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης επιθυμεί, μέσα από τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, ημερίδων, περιοδικών εκθέσεων, συναντήσεων με εκπαιδευτικούς, δημιουργικών εργαστηρίων, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της Κέρκυρας, να γίνει ένας τόπος συνάντησης, δημιουργικού προβληματισμού και αισθητικής απόλαυσης των έργων, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.

Πρακτικές πληροφορίες
www.nationalgallery.gr
corfu.nationalgallery.gr

Διεύθυνση
Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας
Κάτω Κορακιάνα, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο

Ωράριο λειτουργίας Παραρτήματος για το κοινό
ΔΕΥΤΕΡΑ / ΤΕΤΑΡΤΗ / ΠΕΜΠΤΗ / ΣΑΒΒΑΤΟ / ΚΥΡΙΑΚΗ: 08.30 – 15.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10.00 – 14.00 ΚΑΙ 18.00 – 21.00
ΤΡΙΤΗ: ΚΛΕΙΣΤΑ

Επικοινωνία
Τηλ. 26610 – 93333 / Φαξ 26610 – 80233
E-mail: marinapapasotiriou@nationalgallery.gr

Διεύθυνση: Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 49083
Επίσημες Ιστοσελίδες: www.nationalgallery.gr & http://corfu.nationalgallery.gr/
Facebook: https://www.facebook.com

Πρόσβαση
Το Παράρτημα βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας, στην περιοχή της Κάτω Κορακιάνας, στον οδικό άξονα της Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας, με κατεύθυνση την Κασσιώπη και τη Δασιά.
Με το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας: Νο 7 – Δασιά (τέρμα Κατωμέρι). Αφετηρία: Πλατεία Σαρόκο – Κέρκυρα

Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας