Δημιουργός είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος Νίκος Πακτίτης ο οποίος ήδη από την δεκαετία του 1950 αρχίζει να ασχολείται με την λαογραφία. Αποτέλεσμα αυτής του της ενασχόλησης ήταν η δημιουργία της Λαογραφικής Εταιρείας, ενός σωματείου που έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει και να αναδείξει οτιδήποτε αφορά τον λαϊκό μας πολιτισμό.
Άρχισε μόνος του τη συγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού και εν συνεχεία με τη βοήθεια μερικών ακόμα φίλων της λαογραφίας ίδρυσε την ΙΣΤΟΡΙΚΟΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Η εταιρεία εξέδωσε το βραχύβιο περιοδικό “Η Κερκυραία” και δύο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε ως σωματείο με την ίδια επωνυμία. Από τότε άρχισε περισσότερη συστηματική προσπάθεια για την συγκρότηση ενός φορέα που να αντιπροσωπεύει την παράδοση της κεντρικής Κερκυραϊκής υπαίθρου και ειδικότερα αυτήν της Μέσης όπως ξεκάθαρα φαίνεται απ’ την επωνυμία του σωματείου.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ εκτός απ’ την ίδρυση του ομώνυμου μουσείου, προέβλεψε και την ενίσχυση κάθε συλλογικής προσπάθειας που θα αποσκοπούσε στην έρευνα, μελέτη και διάσωση ιστορικολαογραφικών στοιχείων σε οποιαδήποτε περιοχή του νησιού μας.
Το 1999 σε συνεργασία με το Δήμο Κεκρυραίων ίδρυσε το μουσείο κεραμικής στο Νέο φρούριο. Δυστυχώς τώρα δεν λειτουργεί. Τα εκθέματα φυλάσσονται από το σωματείο μας.
Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Μέχρι τον Οκτώβριο του 1987 το μουσείο στεγαζόταν στο ισόγειο μιας μονόροφης κατοικίας σε κεντρικό σημείο του χωριού. Δεν ήταν όμως ευρύχωρος και ερχόταν σε αντίθεση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των εκθεμάτων. Έτσι λοιπόν μεταφέρθηκε σε ένα ωραίο παραδοσιακό σπίτι στην γειτονιά του Αϊ-Γιάννη των Σιναράδων.
Το μουσείο εκθέτει υλικό από την περιοχή της Μέσης Κέρκυρας.
Η εξωτερική σκάλα φτιαγμένη από ντόπιο μάρμαρο, οδηγεί στον πάνω όροφο που αποτελείται από το πόρτιγο, την τραπεζαρία, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα. Τα δωμάτια είναι επιπλωμένα όπως ήταν το μέσο επίπεδο ενός νοικοκυριού στα τέλη του περασμένου αιώνα.
ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
1.Συλλογή αγροτικών εργαλείων
2.Συλλογή κερκυραϊκής φορεσιάς
3.Συλλογή σπιτικών σκευών
4.Συλλογή εκκλησιαστικών ειδών
5.Συλλογή οικοτεχνίας και μαστορικής
6. Συλλογή μέτρων και σταθμών
7.Συλλογή δοχείων για λάδι
8.Συλλογή κλειδιών και κλειδαριών
9.Εργαστήρι τσαγκαρικής
10.Συλλογή αλιευτικής
11.Συλλογή φιγούρων του Καραγκιόζη
12.Παιδική γωνιά
13.Κερκυραϊκά κεραμικά
Σημαντικότερο ίσως έκθεμα η παπιρέλα. Σκάφος για ψάρεμα φτιαγμένο από μαλακό καλάμι.
Έχει προχωρήσει σε εκδόσεις βιβλίων.
Σε συνεργασία με ερευνητές και αντίστοιχα σωματεία έχει παρουσιάσει σε εκδηλώσεις θέματα τοπικής ιστορίας και λαογραφίας.
Διεύθυνση: Σιναράδες Κέρκυρα
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: laografikosinaradon@gmail.com
Τηλέφωνο: 2661 054962
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://laografikomouseiosinaradon.blogspot.com/
Facebook: https://www.facebook.com/