Ιδρυτικά Μέλη
Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου – Σύλλογος Φίλων Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης, Ζάκυνθος
Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου – Σύλλογος Φίλων Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης, Ζάκυνθος

“Το “Ξενοπουλέικο” ήταν ψηλό, το ψηλότερο απ’ όλα της γειτονιάς, κάτασπρο, δίπατο με ισόγειο και με τέσσερα μεγάλα παράθυρα, από δύο σε κάθε πάτωμα προς τον δρόμο. Οι κομψές γρίλιες τους ήταν άσπρες... Το σπίτι είχε αέρα και θέα. Δεν απείχε άλλωστε και πολύ από τη θάλασσα του Άμμου...”

Στην ίδια θέση, στη γραφική συνοικία της Φανερωμένης, όπου ο συγγραφέας, παιδί ακόμη, άκουγε τις “πολλές γλυκόλαλες καμπάνες” της, το πατρικό του σπίτι υπάρχει ακόμη, αλλοιωμένο βέβαια από τους σεισμούς και τα χρόνια.

Πεζογράφος με ογκώδες έργο ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1865-1951) παρέμεινε ως μια ισχυρή λογοτεχνική φυσιογνωμία, όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδας

Στο χώρο αυτό ιδρύθηκε το 1998 το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, στην οδό Γαήτα (στην ιστορική συνοικία της Φανερωμένης) και περιέχει προσωπικά είδη του συγγραφέα, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, τεύχη του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», διάφορα βιβλία, φυλλάδια, έντυπα, φωτογραφικό υλικό κ.α.

Επίσης, στα εκθέματα του περιλαμβάνονται αντικείμενα, έπιπλα, και σκεύη από το σπίτι της οικογένειας Ξενoπούλου, καθώς και διάφορα είδη σχετικά με την κόρη του συγγραφέα, Ευθαλία Ξενοπούλου - Νάτσιου και το σύζυγό της, Χριστόφορο Νάτσιο, γλύπτη. Σημαντικό αρχειακό υλικό εκθέτεται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.

Διεύθυνση: Γαΐτα 5, 29100, Ζάκυνθος

Τηλέφωνο: 2695045078

Επίσημη Ιστοσελίδα: https://mouseiogrigoriouxenopoulou.blogspot.com/

Facebook: https://www.facebook.com/gregoriouxenopouloumouseio

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: xenopouleios.bibliothiki@gmail.com

Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας