Τσερέπα

Συλλογή: Ενότητα Αναπαραστάσεις Κατοίκων
Είδος Αντικειμένου: Παραδοσιακό μαγειρικό σκεύος
Κατηγορία: Λαογραφία
Δημιουργός: Εμπειροτεχνίτης του χωριού Πλατρειθίας
Χρονολογία: Αρχές 20ου αι.
Υλικό: Πηλός και κατσικίσιο μαλλί

Περιγραφή: Στρογγυλό κούμπωμα ταψιού με χερούλι ή κρίκο για να ανασηκώνεται.
Ιστορικά Στοιχεία: Πήλινο σκεύος, φτιαγμένο από λευκό πηλό και τραγόμαλλο. Ψήνεται σε δυνατή φωτιά έως ότου ασπρίσει και στην συνέχεια τοποθετείται πάνω από ταψί με φαγητό και καλύπτεται με κάρβουνα και χόβολη. Κατασκευάζεται ακόμα και σήμερα σε συγκεκριμένη περιοχή της Ιθάκης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιθακησιακής γαστρονομίας, ως τοπικός τρόπος παρασκευής συγκεκριμένων πιάτων, πιο χαρακτηριστικά των οποίων το κοτόπουλο, το αρνί και τα γεμιστά.

Η μοναδικότητα του συγκεκριμένου τρόπου παρασκευής βασίζεται στην διατήρηση μιας σταθερής επιθυμητής θερμοκρασίας σε όλη την διάρκεια του μαγειρέματος και την ανάδειξη των φυσικών αρωμάτων και των θρεπτικών στοιχείων του φαγητού, κάτι που στην σύγχρονη κουζίνα επιτυγχάνεται κυρίως με την χρήση πήλινης γάστρας.
Σήμερα αρκετοί chef αναφέρονται στον συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος και προτείνουν συνταγές με την ονομασία “τσερέπα της Ιθάκης”, ενώ η “τσερέπα” προωθείται και στα επίσημα τουριστικά έντυπα του Δήμου Ιθάκης, στην κατηγορία “Γεύσεις”, μαζί με τοπικά προϊόντα.

Τρόπος Απόκτησης: Δωρεά
Χρον. Απόκτησης: 1997
Κατάσταση: Πολύ καλή – Λειτουργική

Τσερέπα

Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα


Warning: Undefined variable $show_exit in /opt/websites/main/museum/dimin/index.php on line 249
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας