Για τον μήνα Μάρτιο παρουσιάζουμε ως έκθεμα ένα βημόθυρο από τη Συλλογή Φραγκίσκου και Στέφανου Βαλλιάνου, με παράσταση του Ευαγγελισμού, που εορτάζεται αυτόν τον μήνα. Πρόκειται για επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο βημόθυρο Ωραίας Πύλης τέμπλου άγνωστης προέλευσης, του 17ου/ 18ου αιώνα, που εκτίθεται στην αίθουσα της αυτόνομης Συλλογής Φραγκίσκου και Στέφανου Βαλλιάνου του Κοργιαλενείου Μουσείου. Ο ξυλογλύπτης και ο ζωγράφος του βημοθύρου είναι άγνωστοι, ωστόσο πρόκειται για ικανούς και επιδέξιους καλλιτέχνες, αφού το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Το βημόθυρο της συλλογής Βαλλιάνου έχει μέγιστες διαστάσεις 131x 90 εκ. και παρά τις μικροφθορές (απολεπίσεις, αποκρούσεις, κρακελαρίσματα) διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Αποτελείται από δύο θυρόφυλλα που φέρουν ξυλόγλυπτη διακόσμηση και διμερή εικονογραφική σύνθεση (αυγοτέμπερα). Στην άνω ζώνη εικονίζεται το θέμα του Ευαγγελισμού, ενώ στην κάτω, ανά δυο ιεράρχες σε κάθε φύλλο. Έχει τοξωτή απόληξη διπλής καμπυλότητας με οξεία κορύφωση (υστερογοτθικό στοιχείο), που φέρει αποσπασματικά σωζόμενη ξυλόγλυπτη επίστεψη, φυτικής διακόσμησης, που φαίνεται να ήταν διάτρητης τεχνικής. Σώζεται μόνο το άνω τμήμα του σταθμού, φθαρμένο, χωρίς την απόληξη.
Η σκηνή του Ευαγγελισμού αποδίδεται με τον εικονογραφικό τύπο που αποκρυσταλλώνεται κατά την πρώιμη κρητική ζωγραφική (15ος αιώνας), με βάση παλαιολόγεια πρότυπα και επικρατεί στους επόμενους αιώνες. Στην κάτω ζώνη του βημοθύρου εικονίζονται ιεράρχες, μέσα σε τοξωτά διάχωρα. Η εμφάνιση ιεραρχών στα βημόθυρα είναι γνωστή ήδη από τον 11ο με 12ο αιώνα. Στο εν λόγω βημόθυρο οι ιεράρχες ταυτίζονται εύκολα από τα προσωπογραφικά τους χαρακτηριστικά, που αποκρυσταλλώνονται μετά την Εικονομαχία. Στο αριστερό φύλλο ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός και στο δεξί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Άγιος Βασίλειος.