Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του ιδρυτή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας, Δάσκαλος, Νίκο Πακτίτη

ShareThis
Δημοσίευση: 29-06-2021 16:28 | Προβολές: 478
image

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή ο ιδρυτής της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας, Δάσκαλος, Νίκος Πακτίτης. Η κληρονομιά του στην λαογραφία και ιστορία του τόπου μας είναι τεράστια. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 και ώρα 6 μ.μ. στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων, νεκροταφείο Σιναράδων στην Κέρκυρα.

Τα μέλη του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια.

Ο Νίκος Πακτίτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1930, από πατέρα Κερκυραίο και μητέρα Συριανή. Τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Κερκύρας το 1949 και τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία το 1951. Υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός τη περίοδο 1952-54. Διορίστηκε δάσκαλος το 1954 και υπηρέτησε επί 33 χρόνια. Παράλληλα, ασχολήθηκε με λογοτεχνία, ποίηση και περισσότερο με ιστορία και λαογραφία συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Υπήρξε πρόεδρος των σωματείων της Φιλαρμονικής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιναράδων. Το 1980 ίδρυσε με φίλους τη Λαογραφική εταιρεία Κερκύρας με έδρα την πόλη της Κέρκυρας και στα πλαίσια αυτής το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας στις Σιναράδες, το μοναδικό του είδους του στην Κέρκυρα και ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Το 1999 ίδρυσε το Μουσείο Κερκυραϊκής Κεραμικής, που στεγάστηκε στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας με τη συμπαράσταση του Δήμου Κερκυραίων. Παράλληλα οργάνωσε και με άλλα σωματεία γιορτές Κερκυραϊκής λαϊκής παράδοσης με ευρεία λαϊκή συμμετοχή.

Έλαβε μέρος σε πέντε Πανιόνια συνέδρια με ανακοινώσεις του. Με πρωτοβουλία του η Λαογραφική Εταιρεία, στο γραφείο της, που βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας, οργάνωσε μορφωτική εστία, που διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, συλλογές Κερκυραϊκής Αρχιτεκτονικής, Κερκυραϊκής Κεραμικής καθώς και συλλογή από φωτογραφίες και κείμενα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896. Τη μορφωτική εστία επισκέπτονται μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές για μελέτη και ανταλλαγή γνώσεων επί διαφόρων θεμάτων σχετικών με την Κερκυραϊκή Ιστορία και Εθνογραφία κυρίως.

Ο Νίκος Πακτίτης κατοικούσε στην Κέρκυρα, την οποία συνεχώς ερευνούσε και μελετούσε, και ενδιαφερόταν με πάθος για την προστασία του φυσικού και αρχιτεκτονικού της περιβάλλοντος.

Αιώνια η μνήμη του.


Επιστροφή


Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας