Ρεπορτάζ Corfu Press: Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων: η ισχύς εν τη ενώσει!

ShareThis
Δημοσίευση: 07-06-2022 13:43 | Προβολές: 325
image

Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του Corfu Press

"Η πρωτοβουλία μέσω της ομάδας μουσειολογίας του Ι.Π., πήρε πλέον σάρκα και οστά! Και όχι μόνο “εγένετο”, αλλά μεγαλώνει το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων, μια πρωτοβουλία του Ιονίου Πανεπιστημίου από το διευθυντή των Μουσειακών Συλλογών του και καθηγητή, Σταύρο Βλίζο.
Εκπρόσωποι 14 μουσειακών φορέων από όλα τα Επτάνησα, βρέθηκαν στην Κέρκυρα για να συμμετάσχουν στις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει το νεοσύστατο Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων με στόχο την εμπλοκή του κοινού στις πολιτιστικές εξελίξεις της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων πραγματοποιήθηκε σειρά συζητήσεων και συναντήσεων από τους 14 εκπρόσωπους των μουσείων του Δικτύου για έναν ανοικτό προς το κοινό, ενεργό διάλογο μεταξύ των επαγγελματιών των μουσείων και των τοπικών κοινοτήτων. Η δημιουργία του Δικτύου, “ψυχή” του οποίου είναι ο συντονιστής του, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σταύρος Βλίζος, έγινε με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής των συνεργασιών στον τομέα των μουσείων και του πολιτισμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο με φορείς που θα προσδώσουν επιπλέον κύρος στην προσπάθεια ανάδειξης και διαχείρισης του πολιτιστικού κεφαλαίου των Ιονίων Νήσων. Ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής των Μουσειακών Συλλογών του Ιονίου Πανεπιστημίου υπογράμμισε ότι η δικτύωση των “μικρών” και περιφερειακών φορέων είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη και τη βιωσιμότητά τους, καθώς θα τους επιτρέψει να εστιάσουν σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κοινού τους οράματος και θα προσφέρει οφέλη τα οποία θα διαχυθούν στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα.
Το Δίκτυο λειτουργεί οργανωμένα μέσα από ομάδες εργασίας που αφορούν την οργάνωση και επικοινωνία, την επιμέλεια των συλλογών, την προώθηση και προβολή, τον προγραμματισμό, την έρευνα, τον οικονομικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη. Παράλληλα, θέτει ως πρώτιστο στόχο μια πολιτική εξωστρέφειας με την εδραίωση ενός μόνιμου δίαυλου επικοινωνίας και συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Πλέον, όλα τα μέλη του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΑ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση των μουσείων από το υπουργείο Πολιτισμού.
Ύστερα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με τα πρώτα 13 μέλη, το ΔΙΜΙΝ δέχτηκε τα αιτήματα μουσειακών φορέων που επιθυμούν την ένταξή τους σε αυτό. Το πρώτο νέο μέλος που προσχώρησε μετά από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, είναι το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας στη Ζάκυνθο."

 


Επιστροφή


Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας