Ρεπορτάζ Ημέρα Ζακύνθου: 5 Νησιά, 14 Φορείς, 1 Δίκτυο στην Κέρκυρα για την 12η Ολομέλεια του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων | Της Κατερίνας Δεμέτη

ShareThis
Δημοσίευση: 07-06-2022 14:24 | Προβολές: 533
image

Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του Ημέρα Ζακύνθου:

"Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η 12η Ολομέλεια του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων, μια συνέργεια δημόσιων και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που έχουν στην κατοχή τους μουσειακές συλλογές.

Η συνάντηση των Μουσείων του Δικτύου εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που για το 2022 είχε θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων».

Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκαν από 25-27 Μαΐου 2022, ανοιχτές εκδηλώσεις, που είχαν ως στόχο την εμπλοκή του κοινού της Κέρκυρας στις πολιτιστικές εξελίξεις των Επτανήσων.
Οι εκπρόσωποι των μουσείων του Δικτύου πραγματοποίησαν έναν ενεργό διάλογο με το κοινό της Κέρκυρας, στον οποίο αποτυπώθηκε η μεγάλη συμβολή των μουσείων στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ειδικότερα την 1η μέρα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δια ζώσης Ολομέλεια του Δι.Μ.Ι.Ν. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η πρώτη έγινε στην Ιθάκη, από 1-4 Οκτωβρίου 2021, στην οποία εορτάστηκε ο πρώτος χρόνος αλληλεγγύης και φιλίας των μουσείων του Δικτύου, τα μέλη του οποίου φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Ιθάκης.

Στην Ολομέλεια, στην οποία παρευρέθηκε και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, τα μέλη συζήτησαν την πορεία εργασιών των διαφόρων Ομάδων εργασίας, τα προβλήματα των Φορέων την μετά – covid εποχή και τις προσδοκίες τους για την θερινή περίοδο, ενώ έγινε παρουσίαση του τεύχους που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στα μουσεία του δικτύου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού, όπου ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών κ. Περικλή Παγκράτη και συνομίλησαν με κατοίκους της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας για το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο που διαδραματίζει το ίδιο το Μουσείο στην περιοχή τους.

Την 2η μέρα, το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων, η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί παράγοντες συνομίλησαν για μια νέα μουσειακή και πολιτιστική πολιτική. Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Πρύτανης του Ιονίου Παν/μίου κ. Ανδρέας Φλώρος, η Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα, ενώ ο Συντονιστής του Δι.Μ.Ι.Ν. κ.Σταύρος Βλίζος και η αναπληρώτρια συντονίστρια Κατερίνα Δεμέτη παρουσίασαν την οργάνωση, τα μέλη και τη λειτουργία του στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια ο Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας το Ιονίου Παν/μίου κ.Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε με θέμα: «Μικρά Μουσεία και τοπική οικονομία».

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ.Στέφανος Μέξας, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ.Κων/νος Ασπιώτης, ο τέως Δήμαρχος Κέρκυρας κ.Σπύρος Κροκκίδης, η Διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια κ.Ντάρια Κοσκόρου, η Υπεύθυνη Οργάνωσης και Συντονισμού των εκθέσεων και των δράσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας κ.Βάσω Καββαδία, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξεναγών Κέρκυρας κ.Ανδρέας Γραμμένος, ο νέος manager του ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ κ.Αναστάσιος Γραμμένος και άλλοι.

Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. της Κέρκυρας.

Το απόγευμα στο Ιόνιο Παν/μιο έγινε παρουσίαση του έργου «Μωσαϊκό», της συμμετοχικής δράσης του Πανεπιστημιακού Μουσείου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Την 3η μέρα, οι εκπρόσωποι των Φορέων του Δικτύου επισκέφτηκαν τα μουσεία- μέλη που βρίσκονται στις εκτός πόλης περιοχές της Κέρκυρας. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης που βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα, όπου ξεναγήθηκαν από την Διευθύντρια κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου και στην Ιστορική Λαογραφική Συλλογή «Νίκος Πακτίτης», στο χωριό Σιναράδες Μέσης Κέρκυρας, όπου ξεναγήθηκαν από τον Υπεύθυνο του Μουσείου και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Φώντα Αλαμάνο.

Η εμπειρία από την δια ζώσης επαφή των εκπροσώπων των Φορέων υπήρξε πολυτιμότατη. Ανέδειξε τις άπειρες προσεγγίσεις για την διαχείριση του πολιτιστικού προϊόντος των νησιών μας, φώτισε την ενότητα και τη συνέχεια του Επτανησιακού Πολιτισμού και επεσήμανε πως όπως το παρελθόν στη διαδρομή του χρόνου, μέσα από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές υπήρξε εύθραυστο, έτσι και το παρόν οφείλει να επαναπροσδιοριστεί για να υπάρξει ένα μέλλον βιώσιμο για όλους.

Με αλφαβητική σειρά οι Φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι οι παρακάτω:

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
•Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου – Σύλλογος Φίλων Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης (https://mouseiogrigoriouxenopoulou.blogspot.com/)

Το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου περιέχει προσωπικά είδη του συγγραφέα, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, τεύχη του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», διάφορα βιβλία, φυλλάδια, έντυπα, φωτογραφικό υλικό κλπ. Επίσης, στα εκθέματά του περιλαμβάνονται αντικείμενα, έπιπλα και σκεύη από το σπίτι της οικογένειας Ξενόπουλου, καθώς και διάφορα είδη σχετικά με την κόρη του συγγραφέα, Ευθαλία Ξενοπούλου-Νάτσιου και το σύζυγό της, Χριστόφορο Νάτσιο, γλύπτη.

•Μουσείο “Ούγος Φώσκολος”, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΙΚΙΑ (https://www.facebook.com/Ugo-Foscolo-Ούγος-Φώσκολος-Πολιτιστικός-Σύλλογος-Ζακύνθου-194572827338828/)

Η ιστορική οικία του ποιητή Νικολάου Ούγου Φώσκολου ανεγέρθηκε το 2016 ως πιστό αρχιτεκτονικό αντίγραφο της κατοικίας του ποιητή, όπως ήταν από την εποχή που γεννήθηκε το 1778 και έως τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου “Ούγος Φώσκολος”. Στο νέο κτήριο σήμερα φιλοξενείται συλλογή από σπάνιες και παλιές εκδόσεις με έργα του ποιητή την εποχή που ζούσε, αυθεντικά έργα διακεκριμένων ζωγράφων και εικαστικών, έπιπλα εποχής καθώς και έργα τέχνης, όπως το σπάνιο γλυπτό του Ιωάννη Βιτσάρη “Θρηνούν πνεύμα” που βρίσκεται εγκατεστημένο στον περίβολο της οικίας και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ποιητή.

•Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων: (http://www.zakynthos-museumsolomos.gr/)

Το Μουσείο βρίσκεται στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου στην πόλη της Ζακύνθου και λειτουργεί από το 1966. Σε αυτό εκτίθενται εκθέματα μοναδικής αξίας, ιστορικά, καλλιτεχνικά, λαογραφικά, με κυριότερα τα διασωθέντα από τον Νικόλαο Βαρβιάνη αυτόγραφα έργα του Διονυσίου Σολωμού, τις παρτιτούρες από τις όπερες του Παύλου Καρρέρ, χειρόγραφα και ενθύμια των Αντωνίου Μάτεση, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Διονυσίου Ρώμα, και ακόμα έργα ζωγραφικής, μουσικά όργανα, έπιπλα εποχής κ.ά. που αποτελούν τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής που χάθηκε στη σεισμοπυρκαγιά του 1953. Στο ισόγειο του Μουσείου στεγάζεται το μοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα, στο οποίο, από τις 17 Ιανουαρίου 1968, φιλοξενούνται τα οστά τoυ εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού, καθώς και του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του.

•Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας (https://museumhelmis.gr/)

Το Μουσείο Χέλμη Φυσική Ιστορίας στεγάζεται στην Αγία Μαρίνα της Ζακύνθου. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντούν στη Ζάκυνθο, στην Ελληνική φύση και παγκοσμίως. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα-πλούσια σε είδη σπάνιων πουλιών, ορυκτών και υποθαλάσσιων οργανισμών. Σε ένα χώρο μοναδικής θέας διαθέσιμο για όλα τα είδη επισκεπτών και επιπλέον με αίθουσα περιβαλλοντικής αγωγής, το Μουσείο αποτελεί ένα ισχυρό ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό μέσο για όλους, κάθε εκπαιδευτικό και τον μαθητή που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον των νησιών του Ιονίου πελάγους. Επιπρόσθετα, παρέχει γνώσεις και ευκαιρίες ευαισθητοποίησης σε ζητήματα προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, γενικότερα, καθώς και σε ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και βιοποικιλότητας.

ΙΘΑΚΗ
•Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης ( https://www.ithaca.gr )

Το «Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης» λειτουργεί από το 1997 και προσφέρει στον επισκέπτη του «τ’ ωραίο ταξείδι» στην καθημερινότητα της Ιθάκης από τον 18ο έως και τα μέσα του 20ου αιώνα, επιφυλλάσσοντάς του μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία. Στεγάζεται στον χώρο του παλιού εργοστασίου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το Μουσείο διαθέτει ποικιλία εκθεμάτων, προσφορά των Ιθακησίων με σκοπό την διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

ΚΕΡΚΥΡΑ
•Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Κέρκυρας www.nationalgallery.gr & (http://corfu.nationalgallery.gr/en/start)

Το 1993 εγκαινιάστηκε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, στην περιοχή της Κάτω Κορακιάνας. Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης επιλέχθηκαν εκατόν ογδόντα σημαντικά έργα, που αποτελούν τη μόνιμη έκθεση του Παραρτήματος, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας. Οργανώνονται επίσης περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Στο παράρτημα λειτουργούν καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

•Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων “Νίκος Πακτίτης” (http://laografikomouseiosinaradon.blogspot.com/ )

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1982 από την «Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας» και στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι στην γειτονιά του Αϊ-Γιάννη των Σιναράδων. Η εξωτερική σκάλα φτιαγμένη από ντόπιο μάρμαρο, οδηγεί στον πάνω όροφο που αποτελείται από το πόρτιγο, την τραπεζαρία, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα. Τα δωμάτια είναι επιπλωμένα όπως ήταν το μέσο επίπεδο ενός νοικοκυριού στα τέλη του περασμένου αιώνα. Σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου είναι η παπιρέλα, σκάφος για ψάρεμα φτιαγμένο από μαλακό καλάμι.

•Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου (https://museum.ionio.gr/)

Tον Ιανουάριο του 2019, ιδρύθηκαν οι Μουσειακές Συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου με στόχο την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολών και των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενισχύοντας την επιστημονική έρευνα και τη μετάδοση της γνώσης τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό. Το μουσείο αποτελείται από τρεις συλλογές: Η Συλλογή Τυπογραφίας περιέχει πολύγραφους, λινοτυπία καθώς και γραφομηχανές. Η Συλλογή Ιστορίας του Σχολείου και της Εκπαίδευσης «Στέφανος Γ. Πρίφτης» αποτελείται από 3 αίθουσες. Στη μεγάλη αίθουσα αναπαρίσταται μια τάξη ενός σχολείου παλαιότερης εποχής με όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν, όπως η έδρα του δασκάλου, τα θρανία των μαθητών, ο μαυροπίνακας με κιμωλία, το κουδούνι, η βέργα κ.α. Το βασικό θέμα της συλλογής είναι η αναβίωση του εκπαιδευτικού χώρου και οι μέθοδοι διαπαιδαγώγησης του 20ου αιώνα. H Συλλογή Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνών αποτελείται από δημιουργίες εικονικής πραγματικότητας με τρισδιάστατη (3D) μοντελοποίηση, με στόχο την αναπαράσταση τόσο του πολιτιστικού όσο και του φυσικού περιβάλλοντος των Νησιών του Ιονίου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
•Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου Ιακωβάτειος (vivl-lixour.kef.sch.gr)

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μουσείο Ληξουρίου, γνωστή ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, στεγάζεται στο διώροφο αρχοντικό της οικογένειας των Τυπάλδων-Ιακωβάτων, που κτίστηκε το 1866 και κηρύχθηκε ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1968. Το κτήριο κατέστη μη κατοικίσιμο από τους σεισμούς του 2014. Για τον λόγο αυτό, η Βιβλιοθήκη- Μουσείο έχει μεταστεγαστεί σε νέο χώρο. Η Βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 45.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, που έχουν εκδοθεί από το 16ο αι. έως και σήμερα. Στο Τμήμα του Αρχείου της φυλάσσεται το Αρχείο της οικογένειας Τυπάλδων – Ιακωβάτων, ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα οικογενειακά αρχεία της Επτανήσου, τα τεκμήρια του οποίου παρέχουν αξιόλογες πληροφορίες για την Ιστορία της Κεφαλονιάς, της Επτανήσου, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, την Ιόνιο Ακαδημία και τη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Στο Μουσειακό Τμήμα φυλάσσονται κυρίως κειμήλια της οικογένειας Τυπάλδων – Ιακωβάτων, όπως εκκλησιαστικές εικόνες, ιερά άμφια του Κωνσταντίνου Τυπάλδου-Ιακωβάτου, Ευαγγέλια (του 11ου, 12ου και 15-16ου αι.), εκκλησιαστικά σκεύη, έργα ζωγραφικής, γκραβούρες, καθώς και μία αρχαιολογική συλλογή κλασικής και ελληνιστικής εποχής.

•Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (https://www.facebook.com/korgialeneionmuseum)

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1966 και λειτουργεί στο ισόγειο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στην πόλη του Αργοστολίου. Τα πρώτα έργα των συλλογών του είναι αντικείμενα, τα οποία ο Μαρίνος Κοσμετάτος περισυνέλεξε ο ίδιος από τα ερείπια των σεισμών 1953. Σήμερα αριθμεί μερικές χιλιάδες αντικείμενα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο 16ος αι. έως το 1953 (με έμφαση στον 19ο αι. και τις αρχές του 20ου) και κατανέμονται σε έξι κύριες συλλογές:
1. Αστική Συλλογή, η οποία καλύπτει την καθημερινή ζωή των αστών των πόλεων Ληξουρίου και Αργοστολίου.
2. Εκκλησιαστική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει εικόνες (μεταβυζαντινές και ρώσικες), τέμπλα, ξυλόγλυπτα, λιθανάγλυφα, σταυρούς και άλλα λατρευτικά αντικείμενα.
3. Συλλογή Νεότερης Ιστορίας με λίγα κειμήλια από την Αγγλοκρατία, από την Επανάσταση του Εικοσιένα , από την ιστορία του νομίσματος κ.ά.
4. Λαογραφική Συλλογή- Αγροτικός κόσμος που περιέχει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της υπαίθρου (ιματισμό, έπιπλα και αντικείμενα οικιακού εξοπλισμού, εργαλεία, κ. ά.).
5. Φωτογραφικό Αρχείο, το οποίο περιέχει πολύ μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τις προσεισμικές πόλεις Αργοστολίου και Ληξουρίου, από τα ερείπια των σεισμών και την ανοικοδόμηση καθώς και φωτογραφίες εκκλησιαστικών έργων τέχνης.
6. Αρχείο Ιστορικών εγγράφων, το οποίο περιέχει γραπτά τεκμήρια και φωτοαντίγραφα γραπτών τεκμηρίων από αρχεία του Εξωτερικού και αφορούν στην Ιστορία της Κεφαλονιάς και των Επτανήσων.
Στο Μουσείο ανήκει και η αυτόνομη Συλλογή Στέφανου και Φραγκίσκου Βαλλιάνου, ενώ στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη ανήκει και η αυτόνομη Συλλογή Σπύρου Χαροκόπου. Στο Μουσείο ανήκουν επίσης και μερικά έργα σύγχρονης τέχνης, όπως 15 πίνακες του Κώστα Κουνάδη.

•Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων (https://kaminarata.gr)

Το Μουσείο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες. Ως πρώην ελαιοτριβείο περιλαμβάνει στα εκθέματά του όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν παλιά για την έκθλιψη της ελιάς. Ακόμη εκτίθενται παλαιά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στην εκκλησία, στο σπίτι, στο εργαστήριο, στο αμπέλι και στο χωράφι. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάζει τους εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του Μουσείου, κάποιοι από αυτούς με ιστορική αξία, όπως του σπουδαίου Ριφιώτη ζωγράφου, Παναγή Γαβριελάτου, και να γνωρίσει τους νέους καλλιτέχνες και τις δημιουργίες τους. Αξιόλογες είναι και οι χειροποίητες σύγχρονες ξύλινες κατασκευές του Βαγγέλη Μαρούλη.

ΛΕΥΚΑΔΑ
•Moυσείο Άγγελου Σικελιανού (https://sikelianosmuseum.gr/)

Η οικία Σικελιανού στην οποία στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα πρωτοποριακό μουσειακό χώρο, και εγκαινιάστηκε το 2017. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο μουσείο που δεν εκθέτει απλώς ενθυμήματα από τον Αλαφροΐσκιωτο ποιητή, αλλά ταξιδεύει τον επισκέπτη σε κάθε πτυχή όχι μόνο της ζωής αλλά και του έργου του μέσα από μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και μουσειολογική προσέγγιση. Εκτίθενται ιδιαίτερα εκθέματα όπως το νυφικό της Άννας και υφαντά της, τα χειροποίητα ρούχα που ύφανε η Εύα Σικελιανού για τον εαυτό της και για τις Δελφικές Εορτές, το διαβατήριό της, η πλεξούδα από τα πορφυρά μαλλιά της, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, φωτογραφικό υλικό, ταινίες και ηχογραφημένες απαγγελίες με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

•Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου
(https://lefkasculturalcenter.gr/laografiko-mousio-kavalou/)

Το Λαογραφικό Μουσείο στον Κάβαλο Λευκάδας δημιουργήθηκε το 2004 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του Καβάλου. Η έκθεση των αντικειμένων φιλοξενείται στην ισόγεια, κύρια, ενιαία και ευρύχωρη αίθουσα του παλαιού Σχολείου, καθώς και σε έναν μικρότερο χώρο στο ίδιο πάντα επίπεδο του κτηρίου. Η Συλλογή του Ανδρέα Λάζαρη, που αναφέρεται σε παραδοσιακά επαγγέλματα και εργαλεία και αριθμεί περί τα 2.500 αντικείμενα, αποτελεί το κύριο περιεχόμενο της μουσειακής έκθεσης. Σε ειδικά διαμορφωμένο και υπερυψωμένο χώρο εκτίθενται τα σχετικά με την παραδοσιακή λευκαδίτικη οικία: σκεύη, εργαλεία, υφαντά καθώς και φούρνος. Μια δεύτερη, πολύ μικρότερη σε όγκο συλλογή, είναι αυτή του αειμνήστου Χρήστου Κατωπόδη που αφορά κυρίως παραδοσιακά υφαντά και φορεσιές της περιοχής και φιλοξενείται σε ειδικό ξεχωριστό χώρο.

•Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας (lefkasculturalcenter.gr)

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εξής μουσειακών χώρων:
1. Το Ιστορικό Κέντρο Λευκαδίου Χερν, που είναι μοναδικό στην Ευρώπη που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων και Ιαπώνων ειδικών.
2. Τη Δημοτική Λευκαδιακή Πινακοθήκη, που λειτουργεί από το 2010 και φιλοξενεί πάνω από 200 έργα τέχνης που αποκτήθηκαν από δωρεές καλλιτεχνών και συλλεκτών.
3. Τη Συλλογή μικροχαρακτικών Ex Libris και περιλαμβάνει πάνω από 1.000 έργα με θέματα το βιβλίο και την μουσική, τα οποία δημιούργησαν 300 χαράκτες, οι οποίοι συμμετείχαν στις δύο διεθνείς τριενάλε που διοργανώθηκαν από το Πνευματικό Κέντρο.
4. Το Μουσείο Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ “Δώρα πολιτισμών”, που συνδέεται με τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ που γίνεται κάθε Αύγουστο στη Λευκάδα και περιλαμβάνει τα δώρα που φέρνουν τα προσκεκλημένα συγκροτήματα φολκλόρ από την χώρα τους.
5. Την Αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”.
6. Τη Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες βιβλία και έντυπα, καθώς και άρθρα εφημερίδων, περιοδικών, ακόμα και κάρτες με θέμα τη Λευκάδα. Διαθέτει σπανιότατες εκδόσεις που ξεκινούν από το 1420. Η συλλογή αναφέρεται στο βιβλίο Γκίνες.
7. Τη Βιβλιοθήκη Νίκου Σβορώνου, που είναι δωρεά του μεγάλου ιστορικού, καθηγητή στη Σορβόνη Νίκου Σβορώνου στη γενέτειρά του και περιλαμβάνει βιβλία, χειρόγραφα και προσωπικά ενθύμια του διεθνούς κύρους Λευκαδίτη."



Επιστροφή


Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα


Warning: Undefined variable $show_exit in /opt/websites/main/museum/dimin/index.php on line 249
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας