Προγραμματισμός και δράσεις του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου 2022-2023

ShareThis
Δημοσίευση: 02-12-2022 12:33 | Προβολές: 294
Έναρξη: 29-11-2022 |Λήξη: 31-05-2023
[Έληξε]
image

Για τις Μουσειακές Συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου η παραγωγή ποικιλόμορφου πολιτιστικού έργου που απευθύνεται σε όλα τα κοινά, ειδικά και μη, αποτελεί βασική προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο και συνεχίζοντας την πολιτική των συνεργασιών, διαμόρφωσε την μουσειολογική μελέτη για την περιοδική έκθεση «Η Βιομηχανική Κληρονομιά της Κέρκυρας, 19ος – 20ός αιώνας», που φιλοξενείται έως τις 5 Ιανουαρίου 2023 στην Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και η οποία υλοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου δίγλωσσου λευκώματος από το Σύλλογο Albert Cohen το 2021 (εικ. 1).

Μια ακόμα προτεραιότητα για τις Μουσειακές Συλλογές αποτελεί η στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για ολόκληρο το σχολικό έτος 2022-2023, οι μαθήτριες/τές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις Συλλογές, συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εκείνες/ους (εικ. 2). Μέσω της δράσης «Εμείς οι Τυπογράφοι», το μαθητικό κοινό έρχεται σε επαφή με την ιστορία και εξέλιξη της τυπογραφίας και ανακαλύπτει την ομορφιά του Μουσείου μέσω διαδραστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γίνε Μουσειολόγος», το οποίο πραγματοποιείται στη Συλλογή Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Σχολείου στο Σκριπερό, προσφέρει την ευκαιρία γνωριμίας με την επιστήμη της Μουσειολογίας αλλά και την διαδικασία δημιουργίας μιας μουσειακής έκθεσης.

Επιπλέον, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός κλίματος που ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων και τη διατήρηση της επαφής με τα μουσεία γενικότερα, πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά ο κύκλος ομιλιών με τίτλο «Συζητήσεις για το μουσείο 2022-2023» (εικ. 3). Το πρόγραμμα ξεκινά από το Νοέμβριο του 2022 και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2023, με μια/έναν προσκεκλημένη/ο κάθε μήνα. Οι ομιλήτριες/τές, ειδικοί των μουσείων και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα πραγματευτούν ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα των μουσειακών οργανισμών, τον σχεδιασμό συμμετοχικών δράσεων, την επιρροή των μουσείων στην κοινωνική αλλαγή, καθώς και την καλλιέργεια θετικής ψυχολογίας μέσα από τη λειτουργία τους. Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σχεδιάζοντας «εμπειρίες» σε μουσεία και βιβλιοθήκες: Μοντέλα και πρακτικές από τις επιχειρήσεις στους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Γιάννης Πούλιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τουρισμού, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ημερομηνία: 29 Νοεμβρίου 2022

Τοποθεσία: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ι. Θεοτόκη 72 2ος όροφος Αίθουσα 2.39

Το μουσείο ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.

Βαλεντίνα Σωκράτους, Συντονίστρια και Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Ημερομηνία: 19 Ιανουαρίου 2023

Τοποθεσία: ZOOM Meetings

Μουσείο και ευ ζην!

Χρυσή Βομβογιάννη, Μουσειολόγος-συντηρήτρια αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Ημερομηνία: 23 Φεβρουαρίου 2023

Τοποθεσία: ZOOM Meetings

Το Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας.

Μίνα Μητσομπόνου, Διευθύντρια Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά.

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2023

Τοποθεσία: ZOOM Meetings

ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: η συμβολή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της επετειακούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Νατάσα Καστρίτη, Ιστορικός Τέχνης, Γενική Επιμελήτρια Συλλογών, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Ιστορικός, Επιμελήτρια Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Ημερομηνία: 6 Απριλίου 2023

Τοποθεσία: ZOOM Meetings

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση με την κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

Ημερομηνία: 18 Μαΐου 2023

Δράσεις και Εκδηλώσεις

Στις 6 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 στη βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας. Χαμαλίδη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Ιστορίες στο Μεταίχμιο: Μοντερνισμός και πραγματικότητα στην Μεταπολεμική Ελληνική Τέχνη».

Παράλληλα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023 έχει σχεδιαστεί ένα δημιουργικό εργαστήριο από τους Β. Κομιανό, Μ. Ροβίθη, Β. Γαρνέλη (Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο) με τίτλο «Δημιουργικό Εργαστήριο Διαδραστικών Εκπαιδευτικών Εμπειριών στο Μουσείο με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας». Στη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν πώς δημιουργούνται ψηφιακές εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας για διαδραστικές επισκέψεις σε Μουσεία.

Τον Μάρτιο 2023 και σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι Μουσειακές Συλλογές συν-διοργανώνουν τη δράση «Τόπος μνήμης: Το Εβραϊκό νεκροταφείο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» Με την καθοδήγηση της κ. Μίρκας Παλιούρα, Επίκουρης Καθηγήτριας Ιστορίας Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης, ακολουθείται μια σιωπηλή μνήμη μιας ουσιαστικά αόρατης κολόνας - κατάλοιπο του Εβραϊκού νεκροταφείου, στο σημείο όπου σήμερα στεγάζεται το Πανεπιστήμιο, στην οδό Ι. Θεοτόκη 72. Η δράση θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση δρώμενου, κατά το οποίο θα αναμορφωθεί ο χώρος που φιλοξενεί το επιτύμβιο σήμα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου 2023, και σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "Poetry on display", κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν μουσεία ποίησης ανά τον κόσμο, ενώ θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με το χαρακτήρα των μουσείων αυτών και τις δυνατότητες δημιουργίας νέων προφίλ μουσείων ποίησης.

Ο κύκλος των εργαστηρίων συνεχίζεται με ένα ακόμη θεματικό σεμινάριο τον Απρίλιο 2023, σχεδιασμένο από τον Χ. Καρύδη (Τμήμα Περιβάλλοντος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο), με τίτλο «Προληπτική Συντήρηση Χαρτιού και Βιβλίου», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο εισαγωγικό αυτό σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές ανάλογων ιδιοτήτων όπως συντηρητές, μουσειολόγους, αρχαιολόγους, ιστορικούς, διαχειριστές εκκλησιαστικών συλλογών, ιδιώτες συλλέκτες κ.α, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τρόπους αποθήκευσης και έκθεσης έργων τέχνης με την χρήση κατάλληλων υλικών και μεθόδων βάσει σύγχρονων προδιαγραφών.

Εμπλουτισμός Συλλογών

Το Μουσείο συνεχίζοντας τις προσπάθειες εμπλουτισμού των Συλλογών δέχτηκε από τον κ. Ιωάννη Κόκκωνα, τ. Καθηγητή του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου, μια σημαντική δωρεά από την προσωπική του συλλογή (εικ. 4). Συγκεκριμένα παραδόθηκαν στο Μουσείο τρεις (3) γραφομηχανές (Woodstock model 8-18, Consul και Brother Deluxe 220), Εργαλεία Τυπογραφίας και Αναλώσιμο Τυπογραφικό Υλικό.

Παράλληλα το Μουσείο δέχτηκε δύο (2) γραφομηχανές και δύο (2) αριθμομηχανές από το προσωπικό αρχείο της κ. Μαρίας Συγγρού.

Τέλος, η Συλλογή Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Σχολείου στο Σκριπερό, εμπλουτίστηκε με μια μαθητική ποδιά, μαθητικά τετράδια και ελέγχους, δωρεά της κ. Μαρίας Αλεξάκη.


Επιστροφή


Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα


Warning: Undefined variable $show_exit in /opt/websites/main/museum/dimin/index.php on line 249
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας