Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο: "Θησαυροί από το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο"

ShareThis
Δημοσίευση: 06-10-2023 02:57 | Προβολές: 250
Σημαντική Ημερομηνία: 31-10-2023
[Έληξε]
gr  pdf.png  Εκθέσεις
Mέγεθος: 2.11 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη  στο Αργοστόλι επιστημονικό συνέδριο με θέμα, Θησαυροί από το Κοργιαλένειο  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, με στόχο να προβληθούν αντιπροσωπευτικά εκθέματά του και να αναδειχθεί η ποικιλία τους και η σημασία τους για την ιστορία του τόπου μας. Οι εργασίες του, κατά γενική ομολογία, στέφθηκαν από επιτυχία. 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώσαμε δύο εκθέσεις: 1. Δαντέλλες από ίνες αθανάτου και 2. Εικαστική έκθεση με τον τίτλο Συνομιλίες. 

Στην πρώτη έκθεση ξενάγησε η κ. Στάμω Σκλαβουνάκη, θησαυρός ανεκτίμητος για τη συμβολή της στη μελέτη,  διδασκαλία και διάσωση της κεντητικής και πλεκτικής τέχνης στην Κεφαλονιά. Οι  δαντέλλες που εκθέσαμε ανήκαν στη συλλογή του Κοργιαλενείου Μουσείου, στη  συλλογή του Χαροκοπείου Εργαστηρίου και στην ιδιωτική συλλογή Στάμως και  Τασίας Σκλαβουνάκη. 

Η δεύτερη έκθεση είναι εικαστική και φέρει τον τίτλο Συνομιλίες και  υπότιτλο Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από εκθέματα του Κοργιαλενείου  Μουσείου. Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν και οπωσδήποτε έχουν συχνή  επαφή με το νησί και το Κοργιαλένειο Μουσείο, είναι οι εξής: Αλέξης Αυλάμης  (ζωγράφος) συμμετέχει με δύο έργα, Πάνος Γεωργόπουλος (χαράκτης) με τρία,  Στέλλα Κομηνά (κεραμίστρια) με δύο, Βασίλης Λουκάτος (φωτογράφος) με δύο, Ισμήνη Μπονάτσου (ζωγράφος) με ένα, Μαρίνα Στελλάτου (ζωγράφος) με έξι και  Ελένη Χουρμούζη (ζωγράφος-ψηφιδογράφος) με δύο. Τα 18 έργα, τα οποία  φιλοτεχνήθηκαν για να εκτεθούν ειδικά στην έκθεση αυτή, θα εκτίθενται έως 31  Οκτωβρίου 2023 δίπλα στα εκθέματα, τα οποία ενέπνευσαν τους δημιουργούς τους.  Η αντιπαραβολή του παλιού με το νέο, της δημιουργίας του παρελθόντος με τη  σύγχρονη αφήνει να διαφανεί η γοητεία την οποία ασκούν τα μουσειακά αντικείμενα  στους σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι εργάστηκαν με ενθουσιασμό και άφησαν  τα συναισθήματά τους να διαποτίσουν τα έργα τους και να περάσουν επίκαιρα  μηνύματα.


Επιστροφή


Δεκαπέντε Μουσεία - Πέντε Νησιά - Ένα Δίκτυο

Περισσότερα

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας